diumenge, 15 de febrer del 2015

"Boi Ruiz elimina l’espera màxima de sis mesos en 11 de les 14 intervencions que ara tenien garantia per llei"




Si fins ara tenies garantida per llei una espera de màxim sis mesos -almenys per una sèrie de 14 intervencions- i per tant podies reclamar, i inclús denunciar si no es complien els terminis, ara ja no ho podràs fer
Ara ens informen que el conseller Boi Ruiz n’ha fet una altra de les seves, eliminar més drets adquirits, segons llegim: "Boi Ruiz elimina l’espera màxima de sis mesos en 11 de les 14 intervencions que ara tenien garantia per llei". Ara només es “recomana” que les intervencions quirúrgiques no urgents no esperin mes d’un any (excepte oncologia, pròtesis de genoll, maluc i cataractes).
Això vol dir que si fins ara tenies garantida per llei una espera de màxim sis mesos -almenys per una sèrie de 14 intervencions- i per tant podies reclamar, i inclús denunciar si no es complien els terminis, ara ja no ho podràs fer. Ara la responsabilitat passa als professionals dient que s’aplicaran “criteris clínics” per a aquesta “recomanació” o “referència” de no esperar més d’un any. Però com que les retallades són les que són i no hi ha previsió de volta enrere pel que fa als pressupostos 2015, seran els professionals els que rebran les reclamacions perquè el ‘sistema’ continuarà sense tenir prou recursos (llits i quiròfans) per complir els terminis.
Les retallades han comportat en quatre anys una disminució d’un 16% en els pressupostos de salut i, a més de tancar llits, serveis i quiròfans, ha representat una disminució de la plantilla -només a l’ICS- de 5.659 treballadors i professionals. Això representa una reducció del 13,6%, que afecta per sobre de tot l’Atenció Primària. Amb aquestes actuacions mai podrem recuperar la qualitat del sistema públic de salut i guanyar amb qualitat, reduir les llistes d’espera de tot tipus (visita especialista, proves diagnòstiques, intervencions, etc), els col·lapses permanents als serveis d’urgències i evitar les morts per manca de serveis.
Anem enrere i aquest govern, amb la col·laboració d’ERC, té uns mesos més per empitjorar la situació de la sanitat pública i anar donant diners públics a empreses privades que fan negoci amb la salut. Només a la ciutat de Barcelona l’any 2014, el CatSalut va pagar derivacions de 4.000 pacients de centres públics cap a un concert privat a la multinacional IDC (abans Capio). En aquests mateix any 2014, a Catalunya s'han derivat a la sanitat privada, per causa de les llistes d'espera a la pública retallada, un total de 16.253 pacients, el 50% dels quals als tres hospitals de l'empresa multinacional IDC.
Malgrat tot, el Departament de Salut diu que els centres sanitaris, tot i les retallades, estan operant més. O bé abans quan tenien tots els recursos ara retallats, “feien el mandra” (la culpa seria dels que han de vigilar) o ara s’opera més a pacients sense ingrés perquè no hi ha prou llits (probablement, la veritat). De fet, la cirurgia sense ingrés hospitalari ha augmentat a l’ICS un 9,4% i al CatSalut en els darrers anys un 10,5%, però amb aquest procediment sense ingrés només es poden operar cataractes i canals carpians, però   no pròtesis i altres coses més complexes.
En conclusió, si no defensem el sistema públic de salut entre tots, arribarem a tocar fons i serà difícil de recuperar.

Pep Martí, Pep Cabayol, Enric Feliu i Josep Vallhonesta. Plataforma pel Dret a la Salut (PDS)